Mendiko Gazta: mendiko artzaintzatik sortzen den produktu bat da, beti egin dena gure lurraldeko mendietan , ipar eta hegoaldeko Euskal herriko hainbat mendietan.

Mendiko Gazta egiten da mendiko artzain txaboletan, ardiek mendian jaten duten udaberriko belarrekin ekoizten den esnearekin.

Esan behar da, artzaintzak azken urteotan eraman duen aldaketa prozesuan, eta, batik bat, beheko baserri inguruko instalakuntzak berritzearen ondorioz, mendiaren erabilera mota aldatu egin dela. Halabaina, ez da galdu eta horren ondoriotako bat izan da Mendiko Gaztaren inguruan eta Gipuzkoako Lurraldean hainbat txaboletan, Aralar eta Aitzkori Aratzeko Parkeko eremuan egin diren hobekuntzak administrazioak lagunduta.

Ondorengoak dira Mendiko Gaztaren inguruan eman diren pausoak azken urteetan (inbertsioak):

  • 2008 urtean hasita Gaztandegi, Jeztoki
  • 2020 urtea bitartean: 14 gaztandegi dauzkagu RGSS

Euskal herriko Mendiko Gaztaren Araudia (2014 urtean)

Idiazabal Jatorri Izendapenak , dauka araudiaren ardura